Bild: Järntorget i Stockholm

Fakta om granar

Funderar du på vilken gran du ska välja?

För att hjälpa dig i ditt val, får du här en kort sammanfattning om några av de vanligaste granarna vi erbjuder.

Kungsgran – snällare mot allergiker och växter

Julgran, Kungsgran

Kungsgran (Abies Nordmannia) – Har en svag doft av citrus och är en odlad gran som kan gå under många namn; Ädelgran, Kalle Anka-gran eller granarnas Rolls-Royce till exempel.

Den barrar knappt alls och är mycket tålig. Den har täta och mjuka grenar med lite längre, platta och breda barr, som kan bli 2-4 centimeter långa.”Se våra skötselråd”

Då arten i stort sett saknar doft brukar den därför rekommenderas till allergiker. Den sägs även vara snällare mot övriga inomhusväxter än andra granar. Kungsgranen håller barren bättre än en vanlig gran, vilket beror på att barren sitter fast på ett annat sätt (med en typ av sugkopp) på grenen och kvistarna har därmed förmåga att hålla kvar barren.

De kungsgranar vi säljer skördas första efter cirka åtta till tio års tillväxt.

Ursprungligen kommer kungsgranen från Turkiet och Kaukasus. De flesta kungsgranar som säljs som julgranar i Sverige importeras från odlingar i Danmark.

Rödgran – Härlig doft av barr och kåda

Julgran, Rödgran

Rödgran (Picea Abies) är den gran som vi kallar "vanlig svensk gran" och är ett av de vanligaste träden i Norden. I Sverige är det vårt vanligaste träd.

Rödgranen är ett barrträd i gransläktet och familjen tallväxter. Den växer vilt över hela norra Europa. Hela 75 procent av de tre miljoner granar som säljs som julgranar är av sorten rödgran. Barren är mörkgröna och avger en härlig doft av barr och kåda. Utseendet på rödgranar kan variera – de kan vara tätväxande eller ha mer sparsamt med grenar, både breda och smala.

Julgranen avverkas när den är mellan åtta och tio år gammal. Rödgranen är lite känsligare än kungsgranen. Det är viktigt att du vårdar den rätt för maximal livslängd. ”Se våra skötselråd”

Ordet rödgran kommer från Danmark och börjar i folkmun bli vedertaget även i Sverige.

Våra granar är formklippta, täta och håller jämn och fin kvalitet.

Silvergran – liknar rödgran men silvrig på undersidan

Kulgran, Silvergran

Liknar rödgranen men barren är drygt 1,5-3 cm långa och har mörkgrön ovansida och svagt vita eller silverfärgade ränder på undersidan. Kottarna blir cirka 5 cm långa på en inomhusgran. Grenarna är styva och denna art doftar mindre än rödgranen.

Silvergranar avverkas de när de är mellan åtta och tio år gamla. Det är viktigt att du vårdar den rätt för maximal livslängd. ”Se våra skötselråd”

Våra silvergranar är formklippta och blir då tätare, med en jämn fin kvalitet.